Omgevingswet

wandelgebiedVanaf 2021 gaat de Omgevingswet in werking (zie teller rechtsonder). Op dat moment moeten alle overheden zich hebben aangepast aan de vereisten van de wet. Maar wat is die wet eigenlijk en wat moet jij er mee?

Het doel van de Omgevingswet

De Omgevingswet moet het inrichten van de 'fysieke leefomgeving' eenvoudiger en beter maken, met meer aandacht voor gezondheid en veiligheid. Is dat nodig? Ja, eigenlijk wel. Als je bijvoorbeeld een 6 meter hoge vlaggenmast in je voortuin wil zetten, of een paar kortere, dan heb je daarvoor een vergunning nodig. Waarom weet niemand. Maar als je je achtertuin helemaal wil betegelen dan kan dat zomaar, terwijl het beter zou zijn als regenwater direct de grond in kan trekken. Met de Omgevingswet kan een gemeenschap -overheid en burgers samen- zelf bepalen welke kwaliteiten in de omgeving belangrijk genoeg zijn om te beschermen, en dus vergunningplichtig te maken.

Afwegingsruimte

Voor de inrichting van een ruimtelijk gebied kan de gemeenschap per locatie de mogelijkheden en voorwaarden bekijken. Dit noemen we de afwegingsruimte . Deze afwegingsruimte gaat straks per gemeente verschillen, omdat alleen in een goede dialoog tussen alle lokale stakeholders bepaald kan worden hoe je in een gemeente wilt leven en wat je daar belangrijk vindt. En die dialoog zal in elke plaats anders verlopen en een andere uitkomst hebben. Dat betekent dat iedere gemeente haar eigen 'omgevingsvisie' vormgeeft.

Cultuurverandering

De leefomgeving is van ons allemaal.  Gemeente, burgers en bedrijven kunnen straks zelfstandig met elkaar tot oplossingen komen. Zo omgaan met je omgeving vereist een cultuurverandering. Niet alleen van bestuurders en ambtenaren, maar ook van inwoners. Feitelijk is die cultuurverandering al ingezet. De Omgevingswet is daar het gevolg van, niet de aanleiding. Ook de vele burgerinitiatieven die overal opkomen getuigen van die ontwikkeling. De 'oude' wetgeving stond ingrepen in het landschap niet toe tenzij het mogelijk was om een vergunning te verlenen, de 'nieuwe' wetgeving nodigt juist uit om nieuwe ontwikkelingen uit te voeren met behoud van het goede.  Van 'nee, tenzij' naar 'ja, mits'. De grote vraag is nu HOE bestuurders en ambtenaren op die cultuurverandering kunnen reageren. 

Dat is bij uitstek een vraag waar onze combinatie van psychologische en juridische kennis van infrastructurele projecten mooi tot zijn recht komt. Samen met Impact Company hebben we een serie workshops en leertrajecten ontwikkeld waarmee we de verschillende stakeholders binnen een overheid ondersteunen in hun transitie naar een omgevingswet-proof organisatie en bijbehorend gedrag. 

  • Ontwikkel een omgevingsvisie
  • Hoe zet je een omgevingsdialoog op?
  • Intervisie tussen kwartiermakers
  • Organiseer een botsproef

Meer weten? Klik op één van de links op deze pagina's. 

We werken nauw samen met Impact Company. Impact Company faciliteert succesvol organiseren: bloeiende organisaties die wendbaar zijn en goed presteren. Klik op het logo om naar de website te gaan.
twitterlinkedinmailtwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.