Belangenanalyse: problemen vóór zijn en anticiperen op reacties

Onze opdrachtgevers willen meestal in contact blijven met alle organisaties en burgers die betrokken zijn bij een project. Bovendien willen ze graag, zoveel als mogelijk en passend binnen de doelstellingen van het project, rekening houden met wensen en belangen van betrokkenen. Voor dat doel heeft Korbee & Hovelynck al in 2005 de belangenanalyse ontwikkeld.

De reconstructie van de doorgaande weg door de dorpskern lijkt rond. Lokaal en provinciaal bestuur staan er helemaal achter. U weet welke stakeholders betrokken zijn bij uw project. Die zijn dan ook uitgenodigd voor de laatste inspraakronde. Dat moet goed gaan, want u heeft alles overdacht. Behalve één aspect: u veronderstelde dat aanwonenden de lindebomen die u wilt plaatsen zouden waarderen omdat de buurt groener wordt. De bewoners willen echter het vrije uitzicht over de laan behouden.

Een simpel voorbeeld van een veel voorkomend probleem in besluitvormingsprocessen. Vaak is het actorenveld -de stakeholders- uitstekend in beeld gebracht, maar blijken er toch belangen te ontbreken.

Vollediger beeld

De belangenanalyse zoals ons bureau die uitvoert geeft inzicht in:

  • de te verwachten effecten van het project,
  • de belangen die gebaat of geschaad worden door het project,
  • de doelgroepen waarvoor deze belangen gelden,
  • problemen waar extra aandacht voor nodig is,
  • punten waar winst te behalen is door goed te communiceren.

Is het resultaat nu wezenlijk anders dan bij een stakeholderanalyse? Nee en ja. Nee: want ook een stakeholderanalyse haakt in op veel dezelfde kernvragen. Zeker bij eenvoudige projecten, kunt u hiermee prima uit de voeten. Ja: want de invalshoek is anders. Een invalshoek die u een vollediger beeld oplevert.

Andere invalshoek

Het startpunt van onze belangenanalyse is de analyse van de effecten van uw project. Daaruit leiden we belangen af. Door deze werkwijze is de kans op afdwalen en het maken van zijstappen minder groot. U blijft dicht bij de kern van uw project. En daarmee bij de kern van uw beleid.
Natuurlijk blijven de stakeholders niet buiten beeld. Bij de belangen horen immers stakeholders. Vaak blijken dat er meer te zijn dan u zou benoemen bij een traditionele stakeholderanalyse. De kans dat u bij deze werkwijze stakeholders over het hoofd ziet, is klein.
Maar wat belangrijker is: u hebt alle belangen in kaart gebracht. Dus op een vergeten belang zult u niet snel worden afgerekend. En een vergeten belang kan meer schade aanrichten dan een vergeten stakeholder.

Belangenmatrix

Om een compleet beeld te krijgen van alle belangen en tegelijkertijd de stakeholderlijst volledig te maken, werken onze adviseurs met een belangenmatrix. Een matrix die op de ene as belangen weergeeft en op de andere as de stakeholders die daar iets mee te maken kunnen hebben. Bij elk belang bekijken wij voor welke stakeholders het belang speelt. In een iteratief proces vullen we de matrix steeds verder in, waardoor het beeld van belangen en stakeholders stap voor stap completer wordt.

Anticiperen

Bij belangen horen ook de waarderingen van die belangen. Niet alleen zoals u die inschat, maar ook zoals u denkt dat de stakeholders die waarderen. Die veronderstellingen toetsen wij bij vertegenwoordigers van de stakeholders. U krijgt een completer beeld van belangen en stakeholders, waarmee u prima kunt anticiperen op reacties uit het veld en waarmee u uw communicatie over veranderingen gericht handen en voeten kunt gaan geven.

 

Onze opdrachtgevers willen meestal in contact blijven met alle organisaties en burgers die betrokken zijn […]
Categorieën: